Hva Fellestiltakene kan hjelpe din bedrift med - Et psykologisk perspektiv

Grønnsaker i en kurv

Skrevet av: Dag Vadla - organisasjonspsykolog

Undertegnede har de siste 10 årene bidratt i ulike prosjekter for Fellestiltakene.

Tidligere i sommer var jeg og min kone Lise på biltur. I et veikryss fant vi en stor bod med de herligste produkter fra bøndene i omegn. Grønnsaker, frukt, syltetøy, saft og til og med en fryser full av delikate kjøttprodukter. Det var bare å forsyne seg og Vippse eller legge penger i en liten metallkasse.

Dette ser vi mange steder i landet vårt og viser hvordan vi i Norge har tillit til hverandre. På mange globale målinger kommer vi høyest på å ha tillit til hverandre og til samfunnsinstitusjoner som storting, regjering, forsvar og politi. Tillit er «limet» som gjør Norge til et av de beste landene i verden å bo i.

Tillit er også nøkkelen som åpner for produktivt og trivelig samarbeid i bedriftene. Det er mange forskningsresultater som dokumenterer dette. Vi bygger tillit ved å inneha nødvendig kompetanse, ved å være etterrettelige, og ved å være rause og gi av oss selv.

Vi bygger tillit ved å lage energi rundt oss som skaper psykologisk trygghet – en felles oppfatning i teamet om at det er trygt å ta mellommenneskelige sjanser uten at noen vil ydmyke, avvise eller straffe en når man sier det man mener.

Vi bygger også tillit ved å legge til rette for vinn – vinnsituasjoner. Alle må ha en opplevelse av at det er et likeverd og at vi ønsker hverandre vel. Ingenting er så ødeleggende for tillit som når partene bare tenker på seg selv og «egen vinning»

Tillit tar tid å bygge, men den kan raskt svekkes hvis den ikke vedlikeholdes. Kontinuerlig innsats fra alle parter er nødvendig for å opprettholde et positivt og tillitsfullt partssamarbeid.

En av tjenestene til Fellestiltakene LO – VIRKE er at de organiserer samarbeidskonferanser. I tillegg til opplæring og informasjon om hvordan partene samspiller, hovedavtaler, arbeidsmiljølov mm. så arbeider vi med utvikling av tillit mellom partene.

Vi samtaler om hvordan vi har det og hvordan vi ønsker å ha det. Begge parter ønsker et tillitsfullt samarbeide, men kan ha en historie bak seg hvor skjulte agendaer, sen eller liten involvering og mistillit har preget samspillet. Da er det viktig å få snakket om dette, legge det bak seg og se fremover.

Vi setter tillitsvalgte og ledere sammen i grupper og blir enige om hvilke verdier, hvilke samspillsregler som skal prege partssamarbeidet. Vi enes om en «hustavle» eller «samarbeidsavtale» som følges opp og som gir oss et kompass for samhandling framover.

Den virkelige verdien av dette er at vi sitter sammen, arbeider sammen og forplikter oss sammen til å være gode rollemodeller både på tillitsvalgtssiden og på ledersiden i virksomheten.

Åpenhet, ærlighet og tillit er godt for både trivsel, nærvær og lønnsomhet!

Dag Vadla på seiltur
Forrige
Forrige

Samarbeidspartnerne for forsvarlig arbeidsmiljø

Neste
Neste

Ditt spor - et verktøy for å komme i gang med bærekraftig utvikling