Samarbeidsbarometeret 2024 - SAMBA
Bakgrunn og utvalg
Fellestiltakene LO-Virke har etablert en SAMBA-indeks for å måle samarbeidsklima over tid. Kartleggingen skal bidra til at man får gitt riktig bistand til virksomhetene, med sikte på å skape en bedre arbeidssituasjon for både arbeidstaker og arbeidsgiver. I tillegg har det vært et mål å kunne dokumentere at aktiviteter og tiltak har innvirkning på samarbeidet i virksomhetene.
Det er fire målgrupper i undersøkelsen:
LO-medlemmer (Fagforbundet, Fellesforbundet, Handel og kontor, El og IT-forbundet, Styrke, NTL og NNN).
Virke-medlemmer
Befolkningen - et representativt utvalg blant sysselsatte i Norge.
Bedriftsledere - et representativt utvalg blant foretak i privat sektor med 5 eller flere ansatte.
SAMBA-indeksen er en indeks som er sammenslått av fire spørsmål:
1. Aktivt samarbeid
«I min virksomhet er det et aktivt samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte/medarbeidere»
2. Tillitsbasert dialog
«I min virksomhet er dialogen mellom ledelse og tillitsvalgte/medarbeidere basert på grunnleggende tillit mellom partene»
3. Godt samarbeidsmiljø
«På min arbeidsplass er det etablert godt samarbeidsmiljø mellom ledelse og tillitsvalgte/medarbeidere»
4. Generelt samarbeidsklima
«Alt i alt, hvordan er det generelle samarbeidsklima mellom ledelse og tillitsvalgte/medarbeidere i din virksomhet?»
Tre viktigste innsikter og funn
1.
SAMBA-indeksen viser at det i hovedsak er en tillitsbasert dialog og et godt samarbeid på arbeidsplassene. LO-medlemmene gir imidlertid jevnt over dårligere vurderinger av samarbeidet sammenlignet med Virke-medlemmene. Det er fortrinnsvis på faktorer som omhandler aktivt samarbeid og medbestemmelse at LO-medlemmene gir middels/dårlige vurderinger av egen arbeidsplass. Dette gjelder blant annet i vurderingen av om det er etablert faste møter for samtaler og diskusjon, medbestemmelse i utviklingsprosesser, inkludering ved gjennomføring av omstillingsprosesser og hvorvidt man løser problemer i fellesskap på arbeidsplassen.
2.
LO-medlemmene sett under ett opplever kun i middels grad at de har spillerom for å gi uttrykk for egne meninger på arbeidsplassen. Det er på denne påstanden at det er størst forskjell mellom LO- og Virke-medlemmene. Dette viser at opplevelsen av å kunne snakke fritt om egne synspunkter ikke er tilstrekkelig til stede blant ansatte. En ser også en forskjell mellom LO- og Virke-medlemmene i synet på om det er trygt å varsle om kritikkverdige forhold, men her er resultatene noe bedre blant LO-medlemmene sammenlignet med påstanden om en kan gi uttrykk for egne meninger.
3.
De som har deltatt på minst én aktivitet i regi av Fellestiltakene LO-Virke, oppgir at det er et mer aktivt og tillitsfullt samarbeid på arbeidsplassen sammenlignet med alle LO-/Virke-medlemmer sett under ett. Forskjellen mellom de som har deltatt på minst én aktivitet og alle LO-/Virke-medlemmene, er størst når det gjelder om det er etablert faste møter for samtaler og diskusjoner mellom ledelse og tillitsvalgte/medarbeidere og tillitsvalgte/medarbeidere har medbestemmelse i driftsmessige utviklingsprosesser.
Her kan du laste ned undersøkelsen.
Dypdykk i samarbeidsklima - kvalitative intervju
Ønsker du mer informasjon om SAMBA? Ta kontakt med oss her