The Textile Interchange Project – The TIP
Sko- og tekstilindustrien er i dag en av verdens største industrier. Vi benytter oss av klær, sko og andre typer tekstiler hver eneste dag. Kan du forestille deg en verden uten tekstiler? Og hvor kommer egentlig tekstilene dine fra? Hvilke forhold er de produsert under? Hvem har designet produktene? Hvem har laget dem? Er tekstilene laget med omtanke for miljøet og menneskene som bruker produktene?
The TIP er en læringsressurs for videregående elever for å gi svar på disse og flere spørsmål.
The TIP har som mål at ungdom på skolen skal lære om global og etisk handel innen tekstilindustrien. Tekstilindustrien skal brukes som et utgangspunkt for å lære om bærekraft, miljøet, internasjonale relasjoner, anstendig arbeid og menneskerettigheter fordi denne industrien berører alle disse temaer og mer. Det er en bred og mangfoldig samling av aktører som har bidratt til å utvikle denne læringsressursen.
Prosjektleder har gjennom hele prosjektperioden vært Eleni Simeou. Hovedsamarbeidspartnere og prosjekteiere i dette prosjektet er Fellestiltakene LO-VIRKE, LO, Virke og Handel og Kontor. Sammen representerer de både arbeidsgivere og arbeidstakere.
Skoler
Samarbeid mellom arbeidslivet og skoler er en essensiell del av prosjektet. Det er to skoler som har medvirket i utviklingen og vist hvor positivt et slikt samarbeid kan være. De utvalgte skolene er Edvard Munch videregående skole og Kongshavn videregående skole som begge er basert i Oslo. Les mer om prosjektet her: tipyourlife.com
Sko- og tekstilbransjen
Aktører fra Norges sko- og tekstilbransje har også bidratt i prosjektet, og har samarbeidet med skolene for å utvikle læringsressursen. Disse er:
Eurosko
H&M Norge
Ikea Norge
Princess
Varner
Voice
Andre samarbeidspartnere
Føglende andre aktører har bidratt til prosjektet med råd og innspill:
Changemaker
FN-sambandet
Handel og Kontor Ungdom
Initiativ for etisk handel (IEH)
Nasjonal digital læringsarena (NDLA)
Plan Norge
Ungt Entreprenørskap
URO – Plan Norges ungdomsgruppe